Blog

Van onbewust naar bewust

Datum: jan 19, 2017

Je moet wel verstandig zijn en ja, je gevoel kan je ook de verkeerde kant opsturen, het is zo belangrijk om echt je verstand te gebruiken!

Misschien heb je dat vaker gehoord of gedacht, maar dan kom je er niet…..

Als je alleen maar je verstand gebruikt kom je er niet uit. Want dan gebruik je precies die denkpatronen die je gebracht hebben waar je nu bent. En als je nu ergens bent waar je ook vastloopt in jezelf ga je er nooit uitkomen met diezelfde denkpatronen als waardoor je in deze situatie bent beland.

“Als je altijd doet wat je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
Werkelijke verandering ligt erin om te luisteren en te handelen naar wat je gevoel je ingeeft. Het kan soms tegenstrijdig lijken, maar zal je de mooiste verwondering en transformaties geven!”

De oplossing?

Terug naar je gevoel, bewust worden van je innerlijk kompas.

Is dat zweverig? Nee hoor, juist niet, juist als je alleen maar in je hoofd zit kan het je gaan duizelen, wordt je tureluurs en ga je er echt niet uitkomen.
Juist door al je zintuigen te gebruiken, je wijsheid, je gevoel, je verlangens, je innerlijk kompas, zal je er doorheen kunnen breken.

Maar hoe doe je dat dan?

Door tijd te maken om bij jezelf te komen, stil te staan bij jezelf. En dat werkt voor iedereen op een andere manier. Het gaat erom dat je hierin niet luistert naar anderen, maar je eigen weg gaat vinden.

En dat je mag je lekker helemaal op je eigen manier doen. Van alles uitproberen net zolang tot je iets vindt waarvan je die klik voelt, JA dit gaat mij verder helpen!

Het pad van groei gaat in kleine stapjes: zie foto

1. Onbewust onbekwaam

Hier weet je eigenlijk alleen maar dat er iets niet helemaal goed gaat, dat je vastloopt, of misschien merk je dat niet eens en bulder je maar door in je leven in situaties die je niet echt gelukkig maken.

De verantwoording hoe je je voelt leg je buiten jezelf. Je praat, denkt en tobt over dingen, maar het is steeds hetzelfde verhaal dat zich herhaalt. ‘Je bent onbewust’ betekent dat je niet goed snapt waarom het jou is overkomen en je bent ‘onbekwaam’ betekent dat je niet de vaardigheden hebt om er mee om te gaan of eruit te geraken.

Neem dit jezelf niet kwalijk, maar durf wel te geloven dat het voor jou echt anders kan!

2. Bewust onbekwaam

Als je naar jezelf gaat kijken, bewuster wordt wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt. Door bezinning of reflectie naar binnen gaat in jezelf, de antwoorden meer in jezelf durft te gaan zoeken. Meer open durft te gaan staan voor pijnen en die aangaan in jezelf, dan wordt je bewuster.

Bewuster worden kan soms een fijn gevoel zijn, een ‘aha’ moment geven. Maar het kan ook zijn dat er pijnen omhoog komen waar je nu eigenlijk niet op zat te wachten, zeker omdat je situatie al niet zo lekker voelt.

Weet dat hier met goede begeleiding zeker een mogelijkheid is om het op te ruimen, om het een plek te geven zodat je verder kan…

Als je bewust onbekwaam bent, dan begin je te snappen en in te zien dat er dingen moeten veranderen ook begint het helderder te worden wat, maar je hebt nog niet helemaal de vaardigheden om het door te zetten.

3. Bewust bekwaam

Dan wordt je bewust bekwaam. Als je verder komt op je pad van groei, ga je langzaamaan vaardigheden ontwikkelen. Hoe bewuster je wordt, hoe meer je ook gaat inzien welke stappen en keuzes goed zijn voor jou.

Door bewuster te worden leer je om te gaan met het denken en met al je gevoelens. Hoe bewuster je wordt hoe meer je ook leert te vertrouwen en te luisteren naar je innerlijk kompas.

Alleen in deze fase pas je het nog niet altijd toe. Dat mag je jezelf in deze fase echt niet kwalijk nemen, je bent aan het leren, aan het groeien en uitproberen, dat is helemaal prima.

4. Onbewust bekwaam

De laatste fase van groei is onbewust bekwaam. Dan gaat het allemaal zo vanzelf. Inmiddels heb je kleine stapjes durven zetten vanuit je innerlijk kompas, vanuit het bewust zijn en overzien van de gehele situatie. Je hebt leren omgaan met het denken en alle gevoelens omtrent de dingen waar je mee zat en je DURFT stappen keuzes te nemen om je zo bewust bent geworden dat er echt maar 1 uitweg is. En het wordt niet anders dan normaal om het zo te doen. Dan gaat het vanzelf en gebeurt het onbewust vanzelf op de juiste manier voor jou!

Gun jezelf een grote stap in je groei door eens rond te snuffelen op deze website training zou kunnen helpen om vaardigheden te leren en om bewuster om te leren gaan met jouw situaties en met jezelf in je leven. Of kijk op mijn website voor 1 op 1 behandelingen www.praktijkbewust-zijn.nl.

Daardoor neem je de regie terug over jezelf en over je eigen leven! 

Het kan echt, ook voor jou!


 

Van onbewust naar bewust