Blog

Veranderingen die pijn doen

Datum: jan 14, 2018

Vragen van klanten over omgaan met verlies:

Hoe kom je de dagen, weken, maanden door?

Het allerbelangrijkste is om bewust te zijn van jezelf. Verstrikkingen herkennen met anderen en steeds opnieuw vanuit jouw eigen waarheid in de situatie gaan staan. Elke dag opnieuw leven en beleven wat het dan ook is.

Door niet het denken en invullen te volgen, maar dicht vanuit je gevoel en je intuïtie te leven ga je volledig je eigen proces aan. Iedereen is in staat om zijn of haar eigen lot te dragen. Het dragen van het lot van anderen is juist hetgeen wat te zwaar voor je zal voelen.

Hoe deal je met een groot verlies?

In mijn praktijk heb ik vaak met rouwverwerking te maken gehad. Iedereen gaat op een andere manier om met verlies en zal daarin zijn of haar eigen vorm vinden. Rouwverwerking is er bij het verlies van een (geliefd) persoon, maar kan ook het verlies van werk, een huis, een verlies van iets dat nooit geweest is en nooit zal komen, etc.
Het belangrijkste bij verlies vind ik dat je je nieuwe modus vindt ten opzichte van de verandering in je leven. Relaties worden anders, situaties in je leven veranderen, jij verandert. Vechten tegen een grote verandering geeft alleen maar meer verdriet. Door ergens berusting te vinden in de flow van het leven komt er werkelijke verschuiving en kunnen relaties en zaken een andere betekenis krijgen. Verdriet mag er zijn, zoals alle emoties er mogen zijn, maar verdriet is ook een teken dat er weerstand is tegen verandering. En ook weerstand kan je omarmen.

Kan je vreugde voelen bij een verlies?

Het is zeker mogelijk om nog te genieten van het leven. Door alles vanuit een groter perspectief te bekijken, de rode draad in het geheel, van je eigen leven, de evolutie en hoever je het zelf maar wil trekken. Door dit overzicht ergens te gaan zien komt er ook genieten van het leven in plaats van hangen in details. En als het het verlies is van een dierbare, dan is de liefde niet weg, die blijft altijd. Er komen alleen geen nieuwe herinneringen meer bij. En als je dromen of praktische zaken verliest, ook dan kan je weer vreugde voelen en het leven dat je hier hebt leven. En dat doe je door je leven te leven. En als er pijn is, kan je daar weleens moed voor nodig hebben, maar ook voor jou is er hulp. Zoek daarin je eigen weg.

Wordt het met de tijd minder?

Tijd heel NIET alle wonden! Alles wat je niet aangaat, komt een keer bij je terug. Juist door het weg te stoppen of er over heen te leven, zal het je ergens inhalen. Dus nee, het wordt niet minder met de tijd. Maar door het aan te gaan kan het een onderdeel van jezelf en je leven worden en zal je ook groeien van wat er op je pad is gekomen.

Als er veel pijn is in het NU, ben je dan vooral met je gedachten in het verleden hoe het was of in de toekomst hoe je het wil hebben?

Uit het nu gaan in het verleden hoe het was, of naar de toekomst is een ontsnapping en helpt niet om het makkelijker te maken. Het gaat er om hoe je in het NU jouw leven beleeft. Met alles wat zich nu aandient. En dat kan niet altijd makkelijk zijn, maar dat is nou eenmaal het leven wat je hebt te leven als er iets gebeurt dat je pijnlijk vindt. En door het aan te gaan, gevoel toe te laten en te reflecteren over waar je staat, ontvouwt er zich vanzelf een nieuw pad. Dat is leven! En dat gaat altijd door.

Wie ben je eigenlijk na een verlies?

Mensen identificeren zich met hun relatie, werk, huis, vriendschappen en andere rollen. Dus als 1 van die rollen wegvalt, of er verandert dan is er altijd een uitdaging om opnieuw te bekijken wie je nou eigenlijk bent. En waarvoor hetgeen wat weg is gevallen stond voor jou. Je persoonlijkheid kan mee veranderen. Je bent immers niet dezelfde als toen je jong was, als het goed is leer je van je leven.
Maar van binnen, je essentie, je pure zelf is onveranderd gebleven! Dus na verliezen in je leven, zal dat altijd stabiel blijven. Je ziel, wie jij in essentie bent is ook heel, eventuele beschadigingen zitten altijd in de lagen erom heen. Dus door te leren om door middel van meditatie naar die dieper lagen te gaan kom je bij meer ruimte, licht en liefde. Je zal dan wel door die lagen heen moeten en dan kan je zaken tegenkomen. Maar daar kan je mee leren omgaan.

Als je antwoorden vindt, zijn ze dan waar?

Dat ligt eraan waar je antwoorden vandaan komen. Antwoorden kunnen komen uit ingeprente overtuigingen uit je omgeving. Ze kunnen ook komen uit je (door) denken. Ze kunnen komen uit je irreële emoties. Maar de werkelijke antwoorden vind je dieper in jezelf. Daarom is mediteren zo belangrijk, dan ga je voorbij de imprint van de omgeving, je gaat voelen wat er achter je emoties aandacht wil en zo kom je, zak je eigenlijk in je eigen waarheid.

Alles wat we meemaken in ons leven is ook onze uitdaging? En een uitdaging alleen al aangaan is op zichzelf iets wat je vaak sterker maakt toch?

Alles wat je meemaakt kan je kracht en je wijsheid vergroten als je het aanpakt. Als het te heftig voor je is, zou je er als slachtoffer in kunnen staan, dat is een beschermingsmechanisme en geeft helemaal niets.. Maar door zelfreflectie, naar binnen keren en dealen met wat zich aandient, kan je langzaamaan je kracht hervinden.

Eigenlijk gaat het allemaal over de diepere connectie in jezelf vinden, met je ware pure zelf! 

2018 Copyright Roos Plagge©. Wil je dit artikel gebruiken, dat kan! Neem dan onderstaande tekst over met een werkende link:
Dit artikel is geschreven door Roos Plagge. Wil je de Inspiratie mail ontvangen schrijf je dan in voor mijn inspiratiemail en ontvang gratis een training om bij jezelf te komen.


 

Veranderingen die pijn doen