Blog

Omgaan met gedachten

Datum: jul 9, 2016

Gedachten kun je niet onderdrukken,
maar je hebt elke keer weer de vrije keus
of je meegaat met een gedachte
of de illusie ervan inziet.

Gedachten komen en gedachten gaan. Soms heb je veel gedachten, soms wat minder. Wat opvallend is, is dat je meer gedachten hebt als je meer spanningen ervaart.

Gedachten hoeven niet altijd constructief te zijn, kunnen verwarrend en tegenstrijdig zijn en hoeven niet altijd een goede raadgever te zijn. Toch kunnen ze ons behoorlijk bezig houden.

Het meest opvallende is is dat gedachten zich steeds herhalen. Er zit eigenlijk weinig vernieuwends bij.

Het denken is eigenlijk niets anders dan een autonoom proces van je lichaam. Je hersenen produceren gedachten, net zoals je hart klopt, je nagels groeien en je spijsvertering zijn werk doet. Je kunt ze niet sturen, niet beheersen en ook niet stilzetten. Hoe langer je je ademhaling inhoudt om te proberen te stoppen met ademhalen hoe dieper je zult ademhalen.

Zo werkt het ook met gedachten, hoe harder je probeert ze te stoppen, hoe meer gedachten er komen. Accepteer simpel dat je er bent, dat je een mens bent met gedachten.

Je kunt eens een oefening doen om te kijken hoe jouw gedachten flow werkt. Gedachten hebben namelijk een ritme. Net zoals je hart klopt in een ritme produceren je hersens gedachten in een ritme.

Door op afstand naar je gedachten te kijken en dit ritme te ontdekken zal je hier bewust van worden. Als je je hier bewust van wordt kan het best zijn dat het lijkt alsof je ontelbaar veel gedachten hebt. Maar kijk maar eens of je toeschouwer kunt zijn van de manier hoe er gedachten ontstaan uit je hersenen en hoeveel gedachten en in welk ritme jouw hersenen gedachten produceren.

Je gedachten zijn niets anders dan een optelsom van je overtuigingen opgedaan in eerdere situaties in je leven. 

Als je verandering wilt in je leven kun je niet je oude overtuigingen en oude gedachten gebruiken om vernieuwing te krijgen. Anders krijg je dus elke keer dezelfde situatie als je vanuit je denken oplossingen aandraagt. Het lijken dan wel nieuwe mogelijkheden, maar dat zijn het niet.

Hoe kun je het dan wel doen?

Leer toeschouwer te worden van je gedachten, in plaats van alles wat je denkt zo serieus te nemen en luister naar wat er speelt in je hart, in jouw verlangen!

Door je te identificeren met je denken doe je jezelf enorm tekort. Je ontneemt jezelf zo om echt te luisteren naar wat je hart je ingeeft. Juist je hart en je verlangens wijzen je de weg om die veranderingen aan te brengen in je leven waardoor je optimaal kunt genieten en leven. En het leven kan leven dat echt de bedoeling is voor jou.

Durf jij echt naar je hart te luisteren? 

Deze tekst is gedeeltelijk overgenomen uit de e-training ‘7 vaardigheden om bij jezelf te blijven’, de 2e vaardigheid is: Omgaan met gedachten.
Als je je inschrijft voor mijn inspiratiemail krijg je gratis een training om bij jezelf te komen.


 

Omgaan met gedachten