Blog

Impact van de relatie met je moeder

Datum: mei 27, 2021

Graag wil ik een indrukwekkende tweeluik documentaire met je delen van Sarah Marijnissen over de invloed van de relatie met je moeder.

Hoe de relatie met je moeder is bepaalt de kwaliteit van de relatie met je zelf en met anderen in je leven. De relatie met je moeder is de eerste relatie die je aangaat in je leven. Als kind ben je afhankelijk van de zorg, liefde, bescherming en steun van je moeder wat vorming geeft aan jouw denkpatronen over jezelf en over je leven. Of en hoe bepaalde basisbehoeften zijn vervuld zoals jij het nodig had en in welke mate het is vervuld zal doorklinken in alle relaties in je leven. Vooral ook die met jezelf.

Als jouw moeder zich voldoende kon richten op jouw behoeften, jou kon beschermen en emotioneel beschikbaar kon zijn gedurende jouw jeugd, dan ontwikkel je gezonde denkpatronen, dan zijn al jouw kinderlijke behoeften vervuld. Dan raak je vervult en leef je je leven vanuit dit gevoel.

Als jouw moeder bijvoorbeeld leunde op jou, of je voelde een bepaalde emotionele lading bij je moeder waardoor je je onbewust ging wegcijferen, of misschien werd je wel niet (altijd) gezien, dan krijg je diep van binnen een leegte, of bepaalde diep weggestopte emoties zoals verdriet, angst of boosheid en dat kan terug komen in alles in je leven. Of je moeder kon je niet beschermen, of misschien ben je onbewust loyaal aan iets wat niet klopt waardoor je je hebt moeten afsplitsen van delen in jezelf om te overleven. Dan merk je dat je niet altijd bij je gevoel kan komen.

Hier vanuit ontwikkel je ongezonde patronen, zoals bijvoorbeeld je snel verantwoordelijk voelen voor anderen, jezelf wegcijferen, niet voor jezelf kunnen kiezen. Onbewust probeerde je die leegte zo op te vullen als kind en met dat patroon ben je je leven in gegaan en dat blijft zich herhalen.

Door deze dynamiek in te zien, kan je jezelf bevrijden van schuld, schaamte, spijt en het meedragen/meelijden. Acceptatie van wat het is en het accepteren van je lot vallen samen. Pas dan kan je de relatie met je moeder zien zoals het werkelijk is en kan er rust komen in de relatie tussen haar en in jou.

In mijn praktijk werk ik ook met familie opstellingen en systemisch werk. Dat betekent dat ik jouw hulpvraag samen met jou in een grotere context plaats waar je patronen vandaan komen. Het is zo verhelderend om hiermee aan de slag te gaan en kunnen eye openers geven waarom bepaalde dingen niet lukken in je leven, of waardoor je in bepaalde situaties blijft ronddraaien. Ook krijg je meer inzichten betreft patronen en dynamieken die al vele generaties in families doorgegeven worden.

Familieopstellingen is niet een manier om de schuld te geven aan je ‘opvoeding’ of de rol van je ouders, maar wel om erkenning te geven aan je eigen stukken, waardoor je volledig jezelf kan zijn zonder delen van jezelf te moeten ontkennen vanuit loyaliteit. Door dit los te laten kan je ten volle je eigen leven leven en naar je eigen kinderen volledig in de ouderrol stappen en hoef je het patroon niet door te geven.

Bekijk hier deze mooie tweedelige documentaire van Sarah Marijnissen met verschillende interviews en waarin ze delen van sessies familie opstellingen laat zien.

Deel 1
Deel 2
 
Ik bevrijd mijn ouders van het gevoel
dat ze hebben gefaald.
Ik bevrijd mijn kinderen van de behoefte
om trots naar me toe te brengen,
zodat ze hun eigen wegen schrijven
in overeenstemming met hun harten,
die altijd in hun oren fluisteren.
Ik bevrijd mijn partner van de verplichting
om mij compleet te maken.
Ik kom niets tekort en ik leer
van alle wezens, altijd.
Ik dank mijn grootouders en voorvaderen
die samen zijn gekomen zodat ik vandaag
het leven kan ademen.
Ik bevrijd ze van mislukkingen en
onvervulde verlangens uit het verleden.
Ik ben me ervan bewust dat zij
hun best hebben gedaan
om hun situaties op te lossen
met het bewustzijn dat ze op dat moment hadden.
Ik eer jullie, ik hou van jullie,
ik erken jullie als onschuldig.
Ik ben transparant voor jullie ogen,
zodat jullie weten dat ik
niets verstop of verplicht ben,
dat ik enkel trouw aan mezelf
en aan mijn bestaan ben,
dat wanneer ik loop
met de wijsheid van mijn hart,
ik me bewust ben dat ik zo
aan mijn levensdoel voldoe.
Vrij van de onzichtbare
en zichtbare familie loyaliteiten,
die mijn Vrede en Vreugde
zouden kunnen verstoren,
die mijn enige verantwoordelijkheden zijn.
Ik doe afstand van mijn rol als redder,
van degene zijn die voldoet aan de
verwachtingen van anderen.
Lerend door, en alleen door, Liefde.
Ik zegen mijn essentie,
mijn manier van uiten,
zelfs wanneer iemand mij niet begrijpt.
Ik begrijp mezelf,
omdat ik alleen,
mijn verleden heb beleefd en ervaren.
Omdat ik mezelf ken,
ik weet wie ik ben, wat ik voel,
wat ik doe en waarom ik het doe.
Ik respecteer en waardeer mezelf,
ik eer het Goddelijke in mij en jou.
Wij zijn vrij.
Oude zegening uit de Nathuatl taal, Mexico
Bron: The Diamond Light Codes.


 

Impact van de relatie met je moeder