Blog

Uit de trigger in relaties

Datum: feb 4, 2019

"When another person makes you suffer, it is because he suffers deeply within himself, and his suffering is spilling over. He does not need punishment; he needs help. That's the message he is sending.”

― Thich Nhat Hanh
 

Ken je dat gevoel dat je last hebt van allerlei gevoelens en emoties en dat je eigenlijk zou willen dat de ander iets verandert?
Als die ander nou maar minder of meer dit of dat zou doen? Ik kom het tegen in mijn praktijk bij stellen. Ze willen heel graag dat de ander iets doet waardoor zij zichzelf beter gaan voelen. Ze blijven duwen, trekken, beredeneren, onderhandelen om te proberen hun behoeften te vervullen via de ander.

Ik merk het ook aan cliënten die reageren op wat anderen hen ‘aandoen’, of wat ze van anderen niet krijgen wat ze zo graag zouden willen krijgen. Die ander triggert dan van alles in ze en ze willen eigenlijk dat die ander het ook weer oplost.

Een goede vriend van mij zei wel eens zo mooi: ‘Ik heb geleerd om behoeften niet om te zetten in verwachtingen. Verwachtingen hebben niets met liefde te maken, hebben ook niets te maken met elkaar werkelijk zien, de ander werkelijk nemen zoals die is en de ander in zijn/haar waarde laten. Werkelijke liefde verwacht niets.’

Door het bij de ander te blijven zoeken kost het je zoveel van je levensgeluk! Je blijft maar wachten en kijken en zoeken bij de ander tot komt wat je zo verlangt.

Wat je kan doen...

De oplossing is ‘ownership’. In therapie land is dat zo’n mooi woord en betekent dat je zelf de eigenaar en beheerder bent van je eigen gevoelens en emoties. Dat betekent dat als ze komen je niet de ander ervoor verantwoordelijk stelt, ook niets daarin verwacht van de ander. Dat je echt helemaal zelf voor jezelf daarin kan zorgen. Poeh en dat kan een hele klus zijn! Vooral als het triggert aan oude pijnen uit je eigen jeugd of verleden. Als het je raakt op oude wonden van verlaten worden, niet gezien zijn, je niet geliefd voelen, etc. Want deze pijnen zitten er niet voor niets nog steeds, die waren toen je ze opliep al te groot om te voelen. Daarom zitten ze nog in jou.

En die persoon, of die relatie waarin je bent, kan deze stukken nooit voor jou opvangen. Daarom ontstaan er in relaties vaak zulke heftige stukken. Onbewust kan je willen dat je huidige partner of vriend(in) deze stukken voor je opvangt, heelt of koester. En dat gaat niet, dat heb je waarschijnlijk al gemerkt. Althans voor een deel kan je partner, vriend of vriendin hier wel heling in brengen, maar dan zal je beiden heel bewust moeten staan in de relatie en er echt over moeten kunnen praten met elkaar en in respect en openheid. Maar omdat het over pijnen gaat, kan dat een hele uitdaging zijn. En het zelf aan kunnen gaan van je eigen ‘eventuele’ wonden is altijd toch de eerste stap.

En makkelijk is het niet altijd als je oude pijnen tegenkomt. Maar je kan ze niet afschuiven en niet verwachten dat een ander het voor je meedraagt of oplost. Dus zal je zelf volledig met jezelf aan de bak moeten. Maar dat kan je, daar zal je zoveel van leren. Het is echt mogelijk, ook voor jou!

Voorbeelden uit mijn praktijk

Voorbeeld in het contact met vrienden: Elke keer als er iemand zich niet correct gedroeg, te weinig fatsoen had en over grenzen van anderen ging, dan flipte hij. Hij werd woest en ging er dwars tegenin. De boosheid stond niet in verhouding tot het gedrag van de ander die zich niet correct gedroeg en ook ging het helemaal niet over hem. Maar zijn reactie was echt ‘over the top’. Wat bleek, hij was als kleine jongen gepest en kon het echt niet meer verdragen dat er onrecht in de wereld was en zeker niet bij de mensen in zijn omgeving. Door rustig te gaan zitten, alle gevoelens van het eigen onrecht wat hem was aangedaan er te laten zijn, werd het milder richting de mensen die nu in zijn omgeving zich niet correct gedragen. En realiseerde hij zich waar de werkelijke pijn lag in het verleden, bij andere mensen. Door de rust en de tijd te nemen voor zijn eigen gevoelens en deze gewoon even te laten gaan, werd het snel milder. Zoals hij zo mooi zei: "Nu voel ik controle". Dus juist het aangaan, geeft je zoveel meer controle over jezelf en je gevoelswereld.

Voorbeeld in een liefdesrelatie: Ze wilden zo graag contact met elkaar, maar bleven elkaar verwijten dat de ander geen contact maakte. Beiden hebben een diepe behoefte aan gezien worden, erkent worden en verbinding. Maar beiden wachtten op de ander en verweten de ander het niet te doen. En hierdoor gebeurde er niets en liepen ze vast in hun relatie. Dit ging al jaren zo.

Zo bleven ze boos op elkaar en naar de ander wijzen. Een van de twee had het zelfs al opgegeven en was in een grot verdwenen en probeerde niet eens meer contact te maken. En hoe harder de ander het probeerde hoe meer de opgever het niet meer geloofde dat het ooit kon gaan werken. Toen ik ze allebei uitnodigde om te stoppen met de beweging te vragen van de ander en zelf aan te voelen welke beweging ze eigenlijk zelf wilden maken ontstond er zo’n mooi contact. Ze maakten die beweging vanuit zichzelf naar de ander, dat is precies wat ze beiden nodig hadden. Er ontstond zo'n  mooie verbinding.

Het vraagt wel enig bewustzijn om hier je weg in te vinden. Dus zelfreflectie is een voorwaarde. 

Neem hier dan ook je tijd voor en stop met het te zoeken in eventuele verandering van de ander.

  1. Sta je eigen gevoelens toe. Alles wat je voelt mag er zijn. Omarm ze, ga ze zelf aan en verwacht niet dat een ander iets doet waardoor jij minder pijn of emoties hebt. Want dat is een grote ilussie.
  2. Neem de ander zoals die is. Jij hebt recht op jouw eigen gevoelens en jouw eigen waarheid en laat de ander ook zijn of haar eigen waarheid hebben. Als je jezelf kan accepteren, kan je ook de ander accepteren. Kan je de ander nog niet helemaal accepteren, ga dan eerst aan de slag met jezelf accepteren.Maak de beweging af die
  3. je hebt ingehouden. Dat betekent dat je uitspreekt wat er uit te spreken valt. Nou is dat niet altijd aan te raden om dat in het echt te doen omdat de situatie er niet altijd naar is. Maar gun jezelf ruimte om jezelf uit te spreken, schrijf het op, praat erover alsof die persoon voor je zit of doe het in een meditatie. Maar sta jezelf toe je te uiten en slik het niet in, of krop het niet op. Het zal je opluchten om geluid, woorden en/of beweging te geven aan wil zich wil uiten.
  4. Ga mediteren. En vooral geleidemeditaties zijn een makkelijke manier om je binnenwereld te verkennen, om op ontdekking te gaan wat er werkelijk in jezelf aandacht wil. Hier kan je gratis geleidemeditaties beluisteren en hier kan je een gratis training aanvragen om bij jezelf te komen.

Wil je echt leren om volledig ‘ownership’ te hebben over je eigen gevoelens, emoties en gedachten? Dan is de jaartraining Awakening your Light Body een grote stap waarin je hier zoveel vaardigheden en tools in gaat leren.

Mooie reactie van Bianca Mostert op de jaartraining:

Deze mooie jaartraining heb ik bijna afgerond. Er is sindsdien zoveel veranderd in mijn leven. Er is zoveel meer gaan stromen. En de meditaties zijn echt een rustpunt in mijn dag. Als je leven zich maar voorthaast, je meer van je eigen authentieke zelf wilt ontdekken, raad ik deze awakening van harte aan.
Dank je Roos Plagge ❤️


 

Uit de trigger in relaties