Blog

Wat is hoog gevoeligheid?

Datum: jun 20, 2016

Vraag van vrouw van 60 jaar: Kun jij zeggen wat je onder hoog gevoeligheid verstaat? Ik vind dat er nogal wat definities in omloop zijn. Betekent dat dat ze moeilijk bij zichzelf kunnen blijven en makkelijker met anderen kunnen vervloeien? Of is hoog gevoeligheid meer spiritueel gericht zijn, van de natuur houden, veel tijd voor jezelf nodig hebben, niet tegen drukte en lawaai kunnen?

Mijn antwoord:

Hoog gevoelige mensen kunnen zich makkelijker verliezen in relaties. Dat komt omdat ze zich als kind vaak hebben aangeleerd om zich aan te passen aan anderen, ofwel omdat ze bang waren om afgewezen te worden ofwel omdat zo dachten negativiteit te kunnen voorkomen.

Als er dan een patroon ontstaat door het leven heen dat onderweg niet wordt gecorrigeerd, ontstaat er op later leeftijd met zichzelf en in volwassen relaties problemen. Sommige mensen lossen het op door zich anders voor te gaan doen zoals ze zijn om hun ware zelf te beschermen. Anderen lossen het op door zich heel erg aan te passen en weg te gaan bij hun ware zelf. Of mensen trekken zich heel erg terug en schuwen interactie met anderen. Uiteindelijk kan er dan wel een innerlijke onvrede ontstaan die zo zonde is en zeker ook niet nodig! Die innerlijke onvrede heeft te maken met het feit dat ze niet geleerd hebben dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn. Dit is uiteraard iets dat op latere leeftijd allemaal nog te leren is. Juist door jezelf te gaan zien wie je werkelijk bent kan die bevrijding komen. Bij jezelf blijven is een zeer belangrijke vaardigheid die helpt om jezelf goed te kunnen blijven voelen.

Hoog gevoelige mensen hebben verfijndere filters, waardoor ze intenser kunnen genieten van de natuur en meestal bewuster van energie en dus ook van spirituele zaken kunnen zijn. Door die verfijndere filters kan drukte en lawaai harder binnen komen. Hoog gevoeligheid is juist een kracht en zeer waardevol als je er maar goed mee leert omgaan. Hoog gevoeligheid wordt nogal eens verward met veel emoties hebben, maar dat heeft niets met elkaar te maken. Veel emoties heeft meer te maken met veel over dingen nadenken.

2016 Copyright Roos Plagge©. Wil je dit artikel gebruiken, dat kan! Neem dan onderstaande tekst over met een werkende link:
Dit artikel is geschreven door Roos Plagge. Wil je de Inspiratie mail ontvangen, schrijf je dan in en ontvang gratis een korte training om bij jezelf te komen.


 

Wat is hoog gevoeligheid?